Fără îndoială, capturarea și arestarea lui Bercea Mondialu’ este un eveniment important, mai important decât sărbătoarea Dragobetelui sau chiar decât celebrarea nașterii lui Constantin Brâncuși, de care ne-au adus aminte alții, noi având alte preocupări. Bine că cei doi țigani din Drăgănești nu s-au încăierat între Crăciun și Anul Nou, că am fi uitat și de Sfintele Sărbători. Cazul a fost extrem de mediatizat și se bucură în continuare de o atenție egală cu o vizită de șef de stat. Probabil că și zilele următoare va continua să fie în centrul atenției, așa cum se cuvine într-o țară în care sistemul de valori este de mult răsturnat, iar cetățenii săi au un președinte jucător. De cacialmale, desigur…

Tevatura din ultimele zile mi se pare a fi o răbufnire de puroi dintr-un corp cangrenat în toată masa lui. Vă aduc aminte că în ziua conflictului, în fața Urgenței de la Spitalul din Craiova, erau desfășurate forțe de securitate în echipament complet de luptă, cu căști de protecție, veste antiglonț și pistoale mitralieră. De ce ? Pretutindeni în țară se petrec tot felul de bătăi, care mai de care mai sângeroase, dar forțele speciale nu se implică în a proteja răniții de agresorii lor și nici televiziunile nu transmit în direct de pe culoarele spitalului.

Evident, aici este vorba de altceva … și cred că mediatizarea excesivă o datorăm importanței sociale a protagoniștilor. Să explicăm: personajele din prim-planul știrilor fac parte dintre apropiații Președintelui României, împreună cu care ascultă manele și dănțuiesc în văzul lumii pe la petrecerile țigănești. În plus, dispun de averi impresionante, Bercea-Arestatul fiind cotat unul dintre cei mai bogați oameni din județul Olt, chiar dacă pe partea cu plata impozitelor nu putem consemna vreo realizare. Nu în ultimul rând, trebuie să consemnăm și relațiile de rudenie acceptată cu puternicii zilei: Mircea Băsescu i-a botezat o nepoată, Theodor Stolojan un fiu, la fel ca fosta Președintă a Tribunalului Municipiului București, Maria Huza !

Prin urmare, Bercea Mondialu pare să fie un om de afaceri cu relații importante în sfera puterii, cu deschideri în orice zonă, un monden autentic … Privit astfel, înțelegem de ce omul nostru a devenit atât de important ! Gândiți-vă ce înseamnă un astfel de personaj într-o democrație occidentală: influent în cercurile prezidențiale, posesor al unei mari averi, cu rude printre cei mai importanți oameni ai statului … Și totuși, dacă mutăm personajele noastre în regulile din occident, înțelegem cât de mare este superficialitatea care ne guvernează atitudinile. Am siguranța că – așa defecți cum suntem – nu ne-am crede ochilor dacă l-am vedea pe Sarkozy dansând cu țiganii printre rulote și grătare cu cârnați, sau pe Berlusconi stând la masă cu șeful neîncoronat al vreunei grupări cu activități la limita legii din Napoli, sau pe Angela Merkel bând bere la terasă cu vreun skin-heads din Berlin. Nu, prin natura lor, aceste personaje europene au o altă ținută, iar preocupările lor sunt pe măsură.

În schimb, președintele nostru a coborât nivelul atât de jos, încât ni se pare normal să se bată prin cârciumi, să plece luat în freză cu mașina, să danseze prin festivaluri țigănești. Mâine-poimâine îl vedem scuipând pe jos la vreo recepție, în aplauzele poporului, din ce în ce mai convins că „asta-i bun, e de-al nostru, bine le face, dă-i în mama lor cu recepția lor cu tot” …

Desigur, acum președintele încearcă să se delimiteze public de Bercea, așa cum a făcut-o și față de Berceanu sau alți colaboratori apropiați. Totuși, nu putem ști ce se întâmplă pe căile nevăzute ale comunicării dintre președinte și susținătorii săi. Băsescu ne-a obișnuit deja că una spune și alta face.

P.S. Procurorul de la Parchetul Olt a declarat că oamenii lui Bercea l-au încercat cu ceva mită. Cred că domnia sa are obligația nu doar să informeze opinia publică despre asta, ci mai ales să dispună începerea cercetărilor și în acest caz. Un astfel de anunț ne-ar da tuturor speranța că situația este tratată cu responsabilitate.

Și dacă tot se apucă, dl. procuror ar trebui să aibă în vedere și tulburarea ordinii publice din incinta Spitalului de la Craiova și din fața Parchetului de la Olt. Nu de alta, dar în sala de judecată nu am văzut personaje diferite de cele care făceau circ pe afară. Nu în ultimul rând, ar trebui investigat și felul în care părinții se ocupă de copii lor minori. Până acum, nu am mai văzut părinți care să se dezvinovățească aruncând fapta în spinarea copilului minor … „Nu Bercea al meu, ci ăsta, fiu-so l-a tăiat p-ăla … ” striga țiganca-mamă pe scările Parchetului îmbrâncindu-și fiul din spate, să intre în fața camerelor de luat vederi, să vadă țara adevăratul criminal !