Motto: „Contractul este o relație non-agresivă între posesori de proprietăți, socialismul este o politică instituționalizată împotriva proprietății, iar capitalismul este o politică instituționalizată de recunoaștere a proprietății și contractelor” – Hermann Hope

Ne-am decis !

Vom da statul în judecată pentru că nu ne place felul în care sunt ascunse părți din contractul încheiate între ANRM (instituție a statului) și compania Chevron. Să fie clar, statul poate încheia orice contract cu orice companie. În egală măsură, noi, cetățenii ce alcătuim statul avem dreptul să cunoaștem detaliile acestui contract, după cum statul are obligația să ne informeze. Trebuie să fim de acord că statul nu are obligații contractuale doar față de companii ci și față de cetățenii săi.

Conform dicționarului, un contract este o înțelegere între două părți. În orice parte a lumii civilizate, înțelegerea respectivă capătă putere de lege iar părțile sunt obligate să respecte cele convenite. Exemplele de contracte pot fi nenumărate. Cel mai comun este cel dintre persoane fizice, atunci când se vinde (și respectiv se cumpără) un bun. Primul își cedează proprietatea și primește o sumă de bani convenită anterior. Contractele între persoanele juridice pot fi mai sofisticate, pentru că și intersele sunt așijderea: putem vorbi despre felurite obligații, despre caracteristica mărfurilor, despre termene de livrare, termene de plată, sau chiar despre penalități, dacă vreuna din părți constată că cealaltă nu mai respectă termenii din contract. În fine, pot exista și contracte între state ce se angajează într-un anumit fel unele față de altele. Tratatul NATO este un exemplu în care mai multe state prietene semnează un document comun. Evident, există și tratate semnate de state aflate în stare de conflict sau pe poziții de adversitate cum a fost Pactul Ribentrob – Molotov încheiat între Germania lui Hitler și fosta Rusie comunistă, numită pe atunci URSS.

În situații mai speciale, există și contracte ce se încheie între o persoană fizică și una juridică (un contract de muncă poate fi un astfel de exemplu) sau între o persoană juridică și un stat.

În această ultimă categorie intră și contractul încheiat între compania Chevron și statul român. În ce mă privește, în aprecierea acestui deja celebru contract, pornesc de la realitatea tristă pe care o constatăm tot mai frecvent și anume că statul își înșeală și își fură proprii cetățeni.

Cum altfel l-aș putea privi ? Am motive să susțin asta: bunicilor mei, statul le-a furat proprietățile din care le-a dat înapoi doar în parte și doar după multe scandaluri și procese. Părinților mei le-a furat cea mai mare parte din munca lor de zeci de ani, aburindu-i cu povestea traiului îmbelșugat și fără griji ce va urma după ce socialismul va învinge. După ce le-a oprit din venituri ca să construiască fabrici, combinate și uzine, le-au vândut ca fier vechi unor șmecherași, iar acum – același stat – dă din colț în colț că nu mai poate plăti nici măcar pensiile. Chiar și pe mine și pe toți cei care mai muncesc în țara asta, statul continuă să ne fure, de parcă nu ne-a fost învățătură de minte. Cu toții plătim taxe și impozite cu care trebuiau să facă sute de km de autostrăzi. Am primit doar sute de kilometri de motive.

Prin urmare, am tot dreptul să mă îndoiesc de bunele intenții ale statului și mă aștept ca și contractul cu Chevron să ascundă o metodă prin care statul să mă păgubească. Iată de ce, împreună cu prietenii mei din Asociația România Dreaptă, am luat hotărârea de a da statul român în judecată. Sperăm ca în acest fel să reușim să obținem desecretizarea contractului cu compania Chevron, în folosul fiecărui român.

Să nu uităm că Chevron a declarat în nenumărate rânduri că secretizarea contractelor de concesiune s-a făcut de către Guvernul României și că în ce îi privește sunt de acord cu prezentarea tuturor detaliilor. Prin urmare, cel ce se opune ca detaliile contractului să fie cunoscute de către toți cei interesați este celălalt partener, respectiv ANRM și Guvernul.

Așadar, urați-ne succes și țineți-ne pumnii !

Câteva documente explicative, mai jos:

Asociația România Dreaptă – O scurta prezentare

Comunicat de presa