2016 08 05 Gaina EVZ

Când a publicat știrea despre găina care născuse pui vii, Cristoiu era redactorul-șef al Evenimentului Zilei, ziar supranumit în acea perioadă „bulina roșie”. Îmi aduc aminte că multă lume a crezut nu doar că întâmplarea este adevărată ci și că este unul din semnele Apocalipsei.

Cred că în acest fel s-au pus bazele știrilor de tip „senzațional”, iar din acest punct de vedere, Ion Cristoiu poate fi socotit părintele spiritual măcar al lui Dan Diaconescu dacă nu și al lui Dan Capatos.

După aproape un sfert de secol de la acest debut, același Cristoiu ne încearcă cu analize mai elaborate, iar Evenimentul Zilei i le publică. Așa se face că fostul redactor șef se întreabă în paginile ziarului pe care l-a înființat, folosind o candoare specifică foștilor activiști PCR: „Ce a lăsat Ana de România poporului român ?”

Evident, un răspuns la o astfel de întrebare nu se poate da. Ar însemna să intrăm în dezbatere cu toți cei care mai cred poveștile cu burgezo-moșierimea care asuprea poporul, sau cu Ceaușescu care dădea case și servicii la toată lumea.

Articolul scris de Cristoiu, înainte de a fi un editorial, este un soi de omagiu adus nostalgicilor după comunism și totodată un pachet de învățăminte pe care fostul propagandist de la Scânteia Tineretului le transmite unei categorii pentru care istoria națională nu mai are valoare.

Din această perspectivă, textul publicat zilele trecute îmi pare la fel de ticălos cu textul scris acum 25 de ani de un alt ziarist aflat în serviciul de propagandă al fostului PCR. Acela nu se sfia să afirme încă din titlul articolului său, adresat Regelui Mihai: „Fir-ai al naibii, Majestate !”. De fapt, grija lui Andon era că prin revenirea Regelui în țară, România avea șansa de a să se rupă definitiv de trecutul comunist , situație inacceptabilă pentru eșaloanele II și III din partid. Iar un sfert de secol mai târziu, Cristoiu demonstrează că astfel de griji nu i-au părăsit pe bătrânii comuniști.

O explicație există: înainte de 1990, atât Sergiu Andon cât și Ion Cristoiu făceau parte din cei aleși de regimul Ceaușescu pentru a contribui la construcția omul nou, cu creierii spălați. Ce au învățat să facă atunci, continuă să facă acum. Doar că nu mi-aș fi închipuit că după 25 de ani de liber acces la informație mai pot exista așa ceva români care să-i creadă. Mi-e temă să recunosc, dar se pare că în bună măsură, planurile lui Ceaușescu au reușit.