La concursul de Evaluare Națională pentru clasa a VIII, copiii au fost obligați să răspundă la o nenorocită de întrebare:
- Cât face 4 x 4 + 10 ?
sau și mai grea, pentru că – spre deosebire de cazul precedent unde era vorba de două operațiuni aritmetice – aici este vorba despre nu mai puțin de patru adunări, chiar dacă identice:
- Care este perimetrul unui pătrat cu latura de 8 cm. ?
sau, exemplu clar de perversiune, deoarece aici se face ridicarea la puterea a treia:
- Care este volumul unui cub cu latura de 3 cm. ?
Au mai fost și altele, unele mai ușoare (da, mai ușoare !) altele mai grele, pentru că interveneau și niște radicali, ba chiar și schimbări de semne, de la + la – și invers ! În orice caz, „dificultatea” examenului demonstrază că Ministerul Învățământului fie a intrat în jocul tâmpiților, fie nu mai are curaj să recunoască starea de fapt.
Știu că o să par desuet folosind expresia asta, dar pe vremea mea, astfel de probleme nu se dădeau nici măcar la lucrarea de control, darămite la teză sau la vreun examen …
De fapt, ne furăm singuri căciula. Verificând un absolvent de clasa a VIII dacă știe că într-o operațiune aritmetică întâi se face înmulțirea și abia apoi adunarea, lipsim de valoare nu doar absolventul ci şi şcoala, în ansamblul ei.
Cu așa subiecte, elevii vor trece în număr mare de evaluarea națională, apoi vor ajunge la sfârșitul liceului. Chiar dacă nu toți, vor trece și de bacalaureat, desigur văicărindu-se pentru supliciile intelectuale pe care le vor îndura cu ocazia examinărilor. În fine, vor face una sau două facultăţi de nimic, la finalul cărora se vor mira de ce nu reuşesc să pună ceva cap-la-cap: activitate la un loc de muncă, o afacere, etc.
Desigur, dacă s-ar uita în spate, și-ar aduce aminte că la primul examen serios din viața lor au fost evaluați dacă știu să înmulțească pe 4 cu 8. Și pentru că au știut răspunsul, cei care au știut, au crezut că acesta e un succes meritat, rezultatul firesc a 8 (opt !) ani se studiu în școala românească.
P.S. Ca să întregească ridicolul, Ministerul Educației anunță că s-a luat decizia de a prelungi programul de depunere a contestațiilor la rezultatele concursului de Evaluare Națională. Dar poate că este o măsură corectă, pentru că – nu mă îndoiesc ! – mulți dintre părinții contestatari au nevoie de zile întregi pentru a formula și redacta obiecțiunile.
Eu am vazut un elev care singur a spus ca este PROST CU DIPLOMA, adica are liceu.
ApreciazăApreciază
Asa se face ca peste cativa ani, vom avea absolventi de facultate,iar multi dintre ei vor avea functii de conducere. In cele din urma vom ajunge sa fim in totalitate condusi de inculti analfabeti. Nu ca acum n-am fi, dar sunt macar mai semi asa…
ApreciazăApreciază
Din păcate, asta se întâmplă deja … Am mai scris despre asta, acum trei ani: https://horatiubuzatu.wordpress.com/2010/07/07/imparatul-avea-o-gradina-%C8%99i-in-fund-un-mar/
Lucrurile nu s-au schimbat prea mult de atunci.
ApreciazăApreciază
Intradevar, situatia este foarte grava iar ministerului ii este frica sa o prezinte in dimensiunea sa reala. Prefera sa mascheze adevarul si dupa niste rezultate bune (dar pe care le-ar fi obtinut si animalele de la gradina zoologica) sa raporteze catre opinia publica rezultate exceprionale. De fapt, o sa vedem cum nici nacar pe astfel de subiecte nu vor fi acele rezultate exceptionale.
ApreciazăApreciază
Ceva rezultate s-au anunțat deja. O evaluare parțială, făcută chiar de Ministerul Educației Naționale spune că ar fi 77 % cu medii peste 5. Dar dacă 23 % nu au reușit să obțină peste 5 pe subiectele din acest an, situația este cu adevărat nasoală.
ApreciazăApreciază
Invatatorul meu din anii 70 si profesorii mei din gimnaziu care nu mai sunt printre noi sigur se rasucesc in morminte sau sunt muti de uimire la tot ce se intampla in invatamantul zilelor noastre. Sau poate ca rad cu gura pana la urechi si se intreaba cand ne vom redescoperi si ne vom da seama ca ceea ce era pe vremea lor era foarte bine. In legea functionarii umane sta sa nu vedem problema care se afla langa noi, este sub nasul nostru dar o cautam departe, tot mai departe, iar dupa ce o gasim o formulam astfel incat sa experimentam o sumedenie de alte solutii pentru a o rezolva. Pana o gasim pe unica si cea mai simpla facem victime.
ApreciazăApreciază
Mei perimentrui ce face in 24 Jack Baiuar cand scapa cateun bandit.
ApreciazăApreciază
despre ce naiba vorbim!!!am elevi,intrebati de mine,care au spus ca au citit una sau doua carti toata viata lor…asta e nivelul,cu asta defilam…radeam de americani ca sunt ignoranti…cred ca ar trebui sa vedem barna din nasul nostru inainte sa radem de paiul din nasul altora
ApreciazăApreciază
Da, şi pe vremea mea era tot ca pe vremea dv., adică în vremurile bune ale orânduirii socialiste, când învăţământul era de stat, laic şi gratuit, accesibil întregului popor, în strânsă legătură cu cercetarea ştiinţifică şi cu practica în producţie, aşa cum prevedea legea învăţământului făcută de tovarăşa Suzana Gîdea. Manualele erau unice pe ţară, la fel pt. toţi elevii, fără discriminări, şi erau bune, nu ca acum manuale alternative, unul mai prost ca altul; subiectele erau tot unice pe ţară, baremul de corectare era tot unic pe ţară, toate venind de sus, de la Ministerul Educaţiei şi Învăţământului, că aşa era centralismul democratic. Atunci şcoala era şcoală, nu bătaie de joc ca acum, iar examenul zis Treapta I era un examen serios, ca de altfel şi Treapta a II-a şi bacul de tip vechi, şi admiterea la facultate. Ce bine era atunci, în România Socialistă! Mi-e dor de ea şi o vreau înapoi!
ApreciazăApreciază
De la un an la altul, de la o zi la alta, îmi întăresc ideia că nimic nu este întâmplător – mai ales în şi legat de ţara asta.
ApreciazăApreciază
… maestrul … sa schimb tastatura trebuie …
ApreciazăApreciază
Dureros 😦
ApreciazăApreciază
Ar fi trebuit totusi sa precizeze ce inseamna „perimetru” 🙂
Nu de alta dar la o discutie pe un grup cu niste studenti restantieri, dupa ce i-am atras atentia unuia ca „a-ti aflat” se scrie „ati aflat”, omul mi-a raspusn ca facultatea de litere e peste drum, ce treaba au arhitectii cu asta? N-am stiut ce sa-i spun altceva decat ca ne vedem „l-a examen” …
ApreciazăApreciază
He, he, he, adică l-ai examenat …
ApreciazăApreciază
Ai vazut ca am scris „de dulce” pe blogspot? Dreptate ca am cred (ca sa ma inspir din maestru Yoda) 🙂
ApreciazăApreciază
Pai da vorba aia nu conteaza cat de lung am paru ca conteaza decat cat de bine gandesc. Acuma poti so extemporalizezi sila cum se scriie.
ApreciazăApreciază