Doamnă Primar,

vă scriu aceste rânduri fără să am convingerea că le veți citi. Ocupată (cum sunteți) cu binele orașului, s-ar putea să nu mai aveți timp și pentru lectură. Dacă totuși, epistola mea vă va cădea în mână, vreau să știți că imboldul de a vă scrie a venit doar ca urmare a bunelor mele intenții, la care se adaugă și convingerea mea fermă că aveți nevoie de sfaturi și din afara cercului în care vă complăceți.

De această dată, am să mă refer la mult discutata temă a pistelor pentru bicicliști, o dotare de infrastructură existentă – după cum știți – și în orașul nostru, pe două amplasamente. Presupun că această temă este mai interesantă pentru bicicliștii din oraș decât pentru autorități, dar întrucât eu cred că este importantă, voi continua.

Așadar, despre una dintre cele două piste se zice că există de-a lungul străzii Caracal. Cea de a doua, observăm cu toții – pietoni, bicicliști și automobiliști – că se află în plin proces de execuție, de-a lungul principalei artere a orașului, Calea București.

În ce o privește pe prima, părerea unanimă este că nu-i tocmai o pistă de biciclete ci mai degrabă un marcaj – și ăla făcut cam anapoda, pe trotuarul deja existent. Nu o să insistăm asupra ei, deoarece fiind doar un marcaj cu vopsea albă pe asfalt, lucrurile vor putea fi corectate cu destulă ușurință, atunci când veți binevoi. Oricum, mai grav decât marcajele anapoda sunt mărfurile depozitate chiar pe pistă, lipsa unei minime amenajări la trecerea peste calea ferată, mașinile parcate copios, parțial sau integral pe pistă, în dispreț față de bicicliști și în dispreț chiar față de dvs., pentru că vă ignoră deciziile.

În schimb, cea de a doua pistă – cea aflată acum în construcție pe Calea București, merită o atenție specială pentru că – de această dată – nu mai este vorba de un simplu și discutabil marcaj pe un trotuar ci de o lucrare de infrastructură, cu borduri și toate cele. De fapt, chiar ar fi fost bine și frumos dacă o astfel de lucrare se făcea temeinic, cu respect față de norme și de lege, mai ales că Primăria plătește bani buni pentru asta.

O să vă întrebați: ce nu este în regulă ?

Ei bine, nu este în regulă faptul că lățimea pistei pentru biciclete nu respectă normele de proiectare ! Adică lățimea este prea mică: are doar 70 de cm. în loc de 100 de cm., atât cât prevăd standardele în vigoare.

Mai mult decât atât, pista pentru biciclete trebuie să aibă și un spațiu lateral de siguranță. Conform normelor românești, acest spațiu de siguranță ar trebui să fie de 1,50 m., distanță care trebuie să se găsească între marginea pistei și alte căi de circulație. Sau, conform Manualului Arhitectului de Neufert, ar trebui să fie câte 0,25 cm. de fiecare parte a pistei. Ori nici acest „amănunt” nu este avut în vedere, el negăsindu-se pe teren.

În concluzie: pistele pentru bicicliști aflate acum în execuție pe Calea București, nu respectă normele de proiectare. Implicit, nu respectă nici bicicliștii cărora se zice că le sunt destinate. Dimpotrivă, folosirea acestor piste (acolo unde va fi posibil) va însemna un risc pentru siguranța bicicliștilor.

Prin urmare, vă rog să luați măsuri pentru intrarea în legalitate, acum când pistele se află în stare de execuție iar corecțiile se pot face cu minime eforturi și cheltuieli. Știu că pare ciudat, dar obligația de a respecta legile țării, inclusiv normele și standardele în proiectare, revine nu doar cetățenilor ci și autorităților.

Altfel spus, dacă norma prevede că o pistă de biciclete trebuie să aibă 100 de cm., vă rog doamnă Primar, să nu permiteți construcția unei piste de biciclete cu lățimea de 70 de cm.

În final, îmi exprim încrederea că veți avea în vedere cele arătate mai sus și veți dispune corecțiile necesare, în folosul utilizatorilor de biciclete din Craiova și desigur, în folosul dvs. pentru că astfel, veți deveni și mai apreciată decât sunteți.

Nu vreau să închei înainte de a vă propune și câteva imagini surprinse ieri-alaltăieri în preajma „pistelor pentru bicicliști”. Pentru că „o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte”, sper să aducă și ele, câteva argumente peste cele de mai sus.

Foto 001

  • Chiar lângă intrarea în Centrul Comercial Bănie, observăm că pista destinată (în mod teoretic) bicicliștilor, este folosită (în mod practic) pentru depozitarea de mărfuri. Este legal sau nelegal, doamnă Vasilescu ? Până îmi răspundeți, fotografia ilustrează cât respect se acordă bicicliștilor din Craiova și implicit, cât respect se acordă autorității  dvs.

Foto 002

  • Revenind pe Calea București, vă propun o fotografie în care am pus ruleta între cele două borduri prevăzute a delimita viitoarea pistă pentru bicicliști. Se vede clar că distanța între ele este de numai 70 de cm., chiar dacă norma prevede pentru 100 de cm. Pentru a sublinia greșeala (despre care nu știm dacă este de proiectare sau de execuție), vom preciza că majoritatea bicicletelor au ghidonul între 65 și 70 de cm. !!!

Foto 004

  • Tot pe Calea București, de această dată o vedere în perspectivă a ceea ce urmează să devină pista pentru bicicliști. Vă rog doamnă Primar să observați, cum este parcată mașina de teren: cu botul peste jumătate din pistă ! De asemenea, vă rog să fiți de acord că tot așa vor parca toți ceilalți conducători auto care vor folosi parcarea prevăzută de constructor exact alături. Acesta este motivul pentru care Manualul Arhitectului prevede acel spațiu de siguranță de cel puțin 25 de cm.

P.S. Ca absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism din București, pot să mai adaug un lucru: dacă unii dintre colegii mei ar fi predat un proiect în care o pistă de biciclete era dimensionată cu lățimea de 70 în loc de 100 de cm., rămânea cu proiectul pe toamnă. Iar dacă în toamnă nu citea destul și scăpa „amănuntul” cu zona de siguranță de 25 de cm., rămânea repetent.