Doamnă Primar,
vă scriu aceste rânduri fără să am convingerea că le veți citi. Ocupată (cum sunteți) cu binele orașului, s-ar putea să nu mai aveți timp și pentru lectură. Dacă totuși, epistola mea vă va cădea în mână, vreau să știți că imboldul de a vă scrie a venit doar ca urmare a bunelor mele intenții, la care se adaugă și convingerea mea fermă că aveți nevoie de sfaturi și din afara cercului în care vă complăceți.
De această dată, am să mă refer la mult discutata temă a pistelor pentru bicicliști, o dotare de infrastructură existentă – după cum știți – și în orașul nostru, pe două amplasamente. Presupun că această temă este mai interesantă pentru bicicliștii din oraș decât pentru autorități, dar întrucât eu cred că este importantă, voi continua.
Așadar, despre una dintre cele două piste se zice că există de-a lungul străzii Caracal. Cea de a doua, observăm cu toții – pietoni, bicicliști și automobiliști – că se află în plin proces de execuție, de-a lungul principalei artere a orașului, Calea București.
În ce o privește pe prima, părerea unanimă este că nu-i tocmai o pistă de biciclete ci mai degrabă un marcaj – și ăla făcut cam anapoda, pe trotuarul deja existent. Nu o să insistăm asupra ei, deoarece fiind doar un marcaj cu vopsea albă pe asfalt, lucrurile vor putea fi corectate cu destulă ușurință, atunci când veți binevoi. Oricum, mai grav decât marcajele anapoda sunt mărfurile depozitate chiar pe pistă, lipsa unei minime amenajări la trecerea peste calea ferată, mașinile parcate copios, parțial sau integral pe pistă, în dispreț față de bicicliști și în dispreț chiar față de dvs., pentru că vă ignoră deciziile.
În schimb, cea de a doua pistă – cea aflată acum în construcție pe Calea București, merită o atenție specială pentru că – de această dată – nu mai este vorba de un simplu și discutabil marcaj pe un trotuar ci de o lucrare de infrastructură, cu borduri și toate cele. De fapt, chiar ar fi fost bine și frumos dacă o astfel de lucrare se făcea temeinic, cu respect față de norme și de lege, mai ales că Primăria plătește bani buni pentru asta.
O să vă întrebați: ce nu este în regulă ?
Ei bine, nu este în regulă faptul că lățimea pistei pentru biciclete nu respectă normele de proiectare ! Adică lățimea este prea mică: are doar 70 de cm. în loc de 100 de cm., atât cât prevăd standardele în vigoare.
Mai mult decât atât, pista pentru biciclete trebuie să aibă și un spațiu lateral de siguranță. Conform normelor românești, acest spațiu de siguranță ar trebui să fie de 1,50 m., distanță care trebuie să se găsească între marginea pistei și alte căi de circulație. Sau, conform Manualului Arhitectului de Neufert, ar trebui să fie câte 0,25 cm. de fiecare parte a pistei. Ori nici acest „amănunt” nu este avut în vedere, el negăsindu-se pe teren.
În concluzie: pistele pentru bicicliști aflate acum în execuție pe Calea București, nu respectă normele de proiectare. Implicit, nu respectă nici bicicliștii cărora se zice că le sunt destinate. Dimpotrivă, folosirea acestor piste (acolo unde va fi posibil) va însemna un risc pentru siguranța bicicliștilor.
Prin urmare, vă rog să luați măsuri pentru intrarea în legalitate, acum când pistele se află în stare de execuție iar corecțiile se pot face cu minime eforturi și cheltuieli. Știu că pare ciudat, dar obligația de a respecta legile țării, inclusiv normele și standardele în proiectare, revine nu doar cetățenilor ci și autorităților.
Altfel spus, dacă norma prevede că o pistă de biciclete trebuie să aibă 100 de cm., vă rog doamnă Primar, să nu permiteți construcția unei piste de biciclete cu lățimea de 70 de cm.
În final, îmi exprim încrederea că veți avea în vedere cele arătate mai sus și veți dispune corecțiile necesare, în folosul utilizatorilor de biciclete din Craiova și desigur, în folosul dvs. pentru că astfel, veți deveni și mai apreciată decât sunteți.
Nu vreau să închei înainte de a vă propune și câteva imagini surprinse ieri-alaltăieri în preajma „pistelor pentru bicicliști”. Pentru că „o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte”, sper să aducă și ele, câteva argumente peste cele de mai sus.
- Chiar lângă intrarea în Centrul Comercial Bănie, observăm că pista destinată (în mod teoretic) bicicliștilor, este folosită (în mod practic) pentru depozitarea de mărfuri. Este legal sau nelegal, doamnă Vasilescu ? Până îmi răspundeți, fotografia ilustrează cât respect se acordă bicicliștilor din Craiova și implicit, cât respect se acordă autorității dvs.
- Revenind pe Calea București, vă propun o fotografie în care am pus ruleta între cele două borduri prevăzute a delimita viitoarea pistă pentru bicicliști. Se vede clar că distanța între ele este de numai 70 de cm., chiar dacă norma prevede pentru 100 de cm. Pentru a sublinia greșeala (despre care nu știm dacă este de proiectare sau de execuție), vom preciza că majoritatea bicicletelor au ghidonul între 65 și 70 de cm. !!!
- Tot pe Calea București, de această dată o vedere în perspectivă a ceea ce urmează să devină pista pentru bicicliști. Vă rog doamnă Primar să observați, cum este parcată mașina de teren: cu botul peste jumătate din pistă ! De asemenea, vă rog să fiți de acord că tot așa vor parca toți ceilalți conducători auto care vor folosi parcarea prevăzută de constructor exact alături. Acesta este motivul pentru care Manualul Arhitectului prevede acel spațiu de siguranță de cel puțin 25 de cm.
P.S. Ca absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism din București, pot să mai adaug un lucru: dacă unii dintre colegii mei ar fi predat un proiect în care o pistă de biciclete era dimensionată cu lățimea de 70 în loc de 100 de cm., rămânea cu proiectul pe toamnă. Iar dacă în toamnă nu citea destul și scăpa „amănuntul” cu zona de siguranță de 25 de cm., rămânea repetent.
Si uite ca pistele au fost receptionate iar la obiectiuni nu apare latimea pistei pentru ca s-a gasit exact raspunsul cu latimea bordurilor, iar de spatiul de garda nu se mai spune nimic. Propun ca noi biciclistii sa punem de un protest care sa se intinda pe toata Calea Bucuresti.
ApreciazăApreciază
si care-I arhitectul primariei care a autorizat acest proiect ?!” Inteligent,”oricum!!!
ApreciazăApreciază
Exact ceea ce le lipsea cel mai mult cetatenilor din Craiova! FAceti odata ceva, vrem sa facem sport, sa folosim bicicletele din dotare si nu avem cum! Nici nu voi putea dormi la noapte suparare!
ApreciazăApreciază
Poate că pistele pentru bicicliști sunt inutile, sunt de acord că există oameni convinși de asta. Dar în acest caz, pistele nu trebuie făcute deloc.
Dimpotrivă, dacă sunt utile, atunci trebuie făcute respectând normele de proiectare. A cheltui bani pe ele și a le face prost, este – fără îndoială – cea mai proastă soluție.
Și este neplăcut să constatăm că tocmai pe asta o aplicăm …
ApreciazăApreciază
Cu siguranta ca cei ce au proiectat pista pentru biciclisti, s-au gandit sa o/ne „fenteze” prin adaugarea bordurilor in latimea pistei, astfel incat pista sa atinga latimea legala de100 cm („presimt” ca acesta va fi raspunsul „onorabilei” institutii a Primariei Craiova) …! 🙂
ApreciazăApreciază
Dacă vor răspunde în acest fel, vor face o eroare. Lățimea pistei nu poate include bordura pentru că bordura nu poate fi o cale de rulare ! Oricum, chiar și așa, nu văd ce justificare ar putea avea pentru absența totală a zonei de protecție care ar trebui să se găsească între pistă și parcare …
ApreciazăApreciază
Poate ar fi utila si o petitie online pe tema asta.
ApreciazăApreciază
pentru pistele de biciclisti exista si alte norme, bineinteles neluate in considerare aici, cum ar fi trecerea la nivel care trebuie sa asigure continuitate pistei cel putin la intersectii, care acum se face doar prin simpla aplecare a unei borduri la un unghi de 45 grade, uneori nici aceasta nefiind continua intre trotuar si strada. de altfel, treceri la nivel trebuie refacute pentru absolut toate trotuarele, chiar daca nu exista pista de biciclete, acestea fiind necesare deplasarii persoanelor cu handicap cu sau fara carucior, precum si carucioarelor pentru copii. alta norma neaplicata este asigurarea pantei de scurgere a apei, in lateralele pistei, care se realizeaza prin curbura transversala. nu cunosc normele metodologice de proiectare din Romania pentru pistele de biciclete, dar daca domnii proiectanti sau constructori, care realizeaza pistele in Craiova nu le cunosc, sau le este prea la neindemana sa le caute, le pot pune la dispozitie documentatia de realizare a pistelor de biciclete in Europa si SUA
ApreciazăApreciază
Toate aceste norme sunt cuprinse în STAS-ul 10144 / 2 – 91. Spune foarte clar acolo că trecerea de pe pista de biciclete pe carosabil trebuie făcută pe borduri teșite cu înclinarea de 1 : 3. Problema nu este că lipsește reglementarea ci că aceasta nu se aplică de către proiectant / constructor, iar în cazul de față, nici beneficiarul (adică Primăria) nu reacționează. Dar vom vedea, poate că atitudinea mea va avea un ecou, totuși …
ApreciazăApreciază
Inteleg, nu am citit acest STAS, dar o voi face. am in schimb ceva documentatie de prin tari straine. totusi, chiar si aceasta trecere cu borduri 1:3 mi se pare putin cam incomoda. Sper ca demersul dumneavoastra sa aiba ecou, desi, au mai fost interpelari pe aceasta tema, iar raspunsul a fost , pot spune din pacate, dat in obraznicie. Pentru a ne acoperi prostia si greselile (ca sa nu spun si furtul) cautam explicatii indoielnice sau in cel mai bun caz, scuze. Dar niciodata nu cautam solutii ! Succes si, daca continuati acest demers, ciclistii din Craiova si cei care inteleg bibicleta ca mijloc de transport, precum si cei care isi doresc modernizarea si ecologizarea transportului in orasul nostru, va stau cu siguranta alaturi !
ApreciazăApreciază
Chiar e asa greu sa permita accesul pe strada?
In loc de un tramvai se puteau pune foarte bine linii electrice pentru troleibuz. (in Timisoara au autobuze hibride ce pot functiona si in regim de troleibuz)
Astfel se mai castiga o banda pentru masini si ar fi fost suficient spatiu pentru pista pe carosabil.
ApreciazăApreciază
Și eu cred că reabilitarea liniei de tramvai a fost mai degrabă o greșeală. Dar acum este prea târziu. Cel puțin încă 30 de ani, tramvaiul rămâne acolo unde este.
ApreciazăApreciază
D-le Buzatu
Parerea mea este ca nu a fost o greseala. Mai degraba a fost o lucrare unde trebuia sa se „ascunda” niste bani. As vrea sa imi spuna d-na primar (daca poate) cine va mai folosi tramvaiul sau, cat la suta din populatie va mai folosi tramvaiul pentru a justifica cheltuiala efectuata, mai ales ca tramvaie noi… lipsa.
Sunt mult prea multe de spus despr cei 4 ani de „domnie” ai d-nei primar….
Ramanem doar cu spusul….
Sa negandim ca speranta moare ultima.
ApreciazăApreciază